To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση

Κυκλοφόρησε το Greek Wine Explained 2024 από τον Έλληνα Master of Wine.

To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση

O Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, μετά το βιβλίο του The Wines of Santorini (υποψήφιο για André Simon Award), καταγράφει όλα τα νέα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα στο ελληνικό κρασί και εκδίδει online το ετήσιο report Greek Wine Explained 2024. Το report είναι γραμμένο στα Αγγλικά, ώστε η γλώσσα να μην αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως.

Με το Greek Wine Explained 2024 – In depth Assyrtiko, Mavrodaphne & Aigialeia, o Γιάννης Καρακάσης MW, μαζί με την Ευμορφία Κωστάκη (σπουδάστρια στο Ινστιτούτο των Masters of Wine) ως συνεργάτη, επιδιώκει να δώσει όλη την πληροφορία για την τρέχουσα θέση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια σκηνή μαζί με πολλές προτάσεις οινοποιείων και κρασιών. Το Report απλώνεται σε 116 σελίδες και χωρίζεται σε δύο ενότητες. 

Στην ενότητα Greek Wine Explained περιλαμβάνονται νέα και εξελίξεις του ελληνικού κρασιού τη χρονιά που μας πέρασε, αφιέρωμα στις προκλήσεις των αμπελώνων από Παλαιά Κλήματα, ανασκόπηση της αμπελουργικής χρονιάς του 2023, συνέντευξη με το Νίκο Καρατζά έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες οινοποιούς, καθώς και λίστες νέων αλλά και ανερχόμενων οινοποιείων, value for money προτάσεις και κρασιά που δεν πρέπει να χάσετε. 

To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση 1

Στην έτερη ενότητα In Depth αναλύονται σε βάθος το Ασύρτικο, η Μαυροδάφνη και η ζώνη της Αιγιάλειας. Τα θέματα αυτά θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Στο τελευταίο κεφάλαιο υπάρχουν πληροφορίες για όλες τις ελληνικές ποικιλίες όπως τις αναφέρει πλέον ο εθνικός κατάλογος, και θα εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο. 

"Αναδυόμενο από τα γοητευτικά βάθη των υπόγειων ταβερνών στα εκθαμβωτικά ύψη των βραβευμένων εστιατορίων και περνώντας από τις οξειδωμένες ρετσίνες του παρελθόντος στα εξαιρετικά κρασιά της σημερινής εποχής, το ταξίδι του ελληνικού οίνου τις τελευταίες δύο δεκαετίες θυμίζει τα νικηφόρα άλματα ενός Ολυμπιονίκη, παρόμοια με τα απίστευτα άλματα του Μιλτιάδη Τεντόγλου. Πιστό στη φύση όλων των εξαιρετικών προσπαθειών, το μονοπάτι ήταν αναμφισβήτητα ανηφορικό, αλλά τώρα, το όνειρο να κατακτηθεί μια εξέχουσα θέση στη διεθνή σκηνή φαίνεται πιο υλοποιήσιμο από ποτέ" σημειώνει ο Γιάννης Καρακάσης MW.

Διαβάστε Επίσης

"Το ελληνικό κρασί, κάποτε αφηγητής παραδόσεων, έχει εξελιχθεί σε δημιουργό προτύπων και πηγή έμπνευσης. Γιορτάζουμε αυτή τη μεταμόρφωση με το να μοιραστούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το ελληνικό κρασί. Eίμαι συνεπαρμένος για αυτό το πρώτο Greek Wine Report που δίνει το στίγμα του που βρίσκεται το ελληνικό κρασί σήμερα, και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει. Ένας τέτοιος συνοπτικός οδηγός 25.000 λέξεων απαιτεί πολύ κόπο και αφοσίωση στη λεπτομέρεια, κάτι που ενθουσιάζει τόσο εμένα όσο και την Ευμορφία Κωστάκη η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο πρώτο αυτό Report" συμπληρώνει ο ίδιος.

Το βιβλίο διατίθεται για αγορά online εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To "NJV Athens Plaza" καλωσορίζει τον executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

Ο νέος Chef, με την μακρά μαγειρική του πορεία, έρχεται να ενσωματώσει την Ελληνική μαγειρική παράδοση και την μεσογειακή διατροφή στην διεθνή, δημιουργική, comfort κουζίνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

Αστεράτο δείπνο στην ακροποταμιά του διαστήματος: Ο Rasmus Munk ετοιμάζει ένα μενού για την στρατόσφαιρα

Και όμως είναι γεγονός! Το 2025 6 γαστροναύτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό conceptual δείπνο βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τη Γη από 30.000 μέτρα ύψος! Θα το μαγειρέψει ο πιο δημιουργικός σεφ σήμερα στον πλανήτη, ο Rasmus Munk του "Alchemist" στην Κοπεγχάγη. Η γαστρονομία θα πετάξει σε νέα οραματικά ύψη.

Στη γλυκιά στοά του "Dessert Wise"

Ένα καινούργιο εστιατόριο γλυκού μόλις πήρε θέση στην καρδιά της πόλης, "κρυμμένο" σε μια στοά της Ακαδημίας. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

Το ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI φέρνει την επανάσταση στην απόλαυση του ελληνικού καφέ

Η αγαπημένη ελληνική συνήθεια μπαίνει σε νέα εποχή με το πάτημα ενός κουμπιού και άλλα πολλά οφέλη που προσφέρει το καινοτόμο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI.

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.